دوزینگ Dosing
به پمپ هایی که مقدار مشخصی از یک ماده را تزریق میکنند دوزینگ پمپ یا مترینگ پمپ نیز می گویند. محرک دوزینگ پمپ ها می تواند به وسیله ی نیروی برق، نیروی مغناطیسی و همچنین هیدرولیکی نیز باشد. در سیستم های مترینگ پمپ دبی و فشار بسیار با اهمیت هستند.به همین جهت دبی و فشار دوزینگ های ساخته شده قابل تغییر میباشند.که به طور معمول مرتینگ پمپ ها بین ۱لیتر بر دقیقه تا۱۰۰۰ لیتر بردقیقه و فشار کاری مترینگ پمپ ها ۱تا ۲۰۰۰ بار تغییر می کند.
کاربرد دوزینگ
مترینگ معمولاً توسط مهندسان در نیروگاه های حرارتی ، در تصفیه آب و در هر صنعتی که بخار تولید می شود به کار می رود همچنین در خدمات ساختمانی برای گرم کردن و تصفیه آب نیز استفاده می شود. روش های دوز نیز در صنایع نساجی و صنایع مشابه که در آن مواد شیمیایی دخیل است نیز رواج دارد. همچنین استخرهای تجاری به منظور کنترل تعادل pH ، سطح کلر و سایر معیارهای کیفیت آب به دوز شیمیایی احتیاج دارند. کارخانه استخر شنا مدرن دارای انبوه مواد شیمیایی است که در مخازن با دوز جداگانه نگهداری می شوند و دارای کنترل خودکار و پمپ دوز برای بالا بردن مواد شیمیایی مختلف به عنوان مورد نیاز برای کنترل کیفیت آب خواهند بود.
طراحی سیستم دوزینگ
یک پمپ مترینگ به گونه ای طراحی شده است که یک ماده شیمیایی یا ماده دیگری را به جریان آب ، گاز یا بخار تزریق می کند. دوز پمپ ها ، که معمولاً اندک هستند، سرعت جریان بسیار دقیقی را برای کنترل حداکثر فراهم می کنند. آن ها بخش اصلی یک سیستم دوز یکپارچه هستند که برای پراکندگی خودکار مواد شیمیایی طراحی شده اند. این تعریف دوز در مورد طیف گسترده ای از برنامه ها و صنایع کاربرد دارد ، از تصفیه فاضلاب گرفته تا فرآوری مواد غذایی.
یکی از شاخصهایی که دوزینگ پمپ را از پمپهای مشابه آن مجزا میکند قابلیت تغییر جریان رفت و برگشتی است. که در همه مترینگ پمپها میتوان با تغییر جریان، نسبت دبی را تغییر داد. اجزای تشکیل دهنده پمپ ها با توجه به اینکه پیستونی یا دیافراگمی ویا پریستالیتیک باشد متفاوت است.
کاربرد دوزینگ پمپ و پکیج تزریق در آب و فاضلاب
- تزریق انواع مواد ضدعفونی کننده و گندزدا مانند پودر پرکلرین (هیپو کلریت کلسیم)، آب ژاول و هیپوکلریت سدیمNAOCL) ) جهت تصفیه آب آشامیدنی
- تزریق کلر و یا تنظیم میزان کلر آزاد در مخازن آب آشامیدنی و پساب تصفیه خانه فاضلاب (تزریق متابیسولفید سدیم (SMBS) جهت حذف کلر آزاد آب آشامیدنی)
- تزریق مواد ضد رسوب (مواد آنتی اسکالانت Anti Scalant ) و کنترل غلظت این مواد در آب مصرفی دیگ های بخار، مبدل های حرارتی، برج های خنک کننده، کندانسورها و …
- تزریق مواد ضدخوردگی به سیستم مورد نظر جهت جلوگیری از خوردگی
- تزریق مواد منعقد کننده وکمک کننده به انعقاد مانند سولفات آلومینیوم ، سولفات فریک، سولفات فرو ، کلروفریک، پلی آلومینیوم(PAC) و… جهت افزایش راندمان ته نشینی
- تزریق انواع مواد اسیدی و قلیایی جهت کنترل pH