انواع سنسور دوزینگ پمپ
برای تزریق دوز مناسب و دقیق ، نیاز است تا تعدادی سنسور اطلاعات مورد نیاز نظیر PH، کلر، میزان رسوب و… را از سیستم دریافت و پس از آنالیز آن را به دوزینگ پمپ بفرستد تا پمپ بتواند دوز مناسبی از ماده را به سیستم پمپاژ کند. سنسورهای رایج در سیستم تصفیه ،که بسته به نوع سیستم و نیاز می توان از یک یا چند مورد آنها استفاده نمود، به شرح زیر است.
دبی سنج یا Flow Meter
دبی سنج یا فلومتر وسیله ای برای اندازه گیری سرعت و یا مقدار جریان سیال داخل لوله است.
برای انتخاب (Flowmeter )مناسب باید پارامترهایی از قبیل دقت سنسور ،قیمت تمام شده،هزینه های تعمیرات و کالیبراسیون، سازگاری عملکرد سنسور با شرایط پروسه تولیدو…را مورد توجه قرار داد.
PH Sensor
سنسور PH وسیله ای است که به وسیله آن میزان اسیدی و قلیایی بودن مواد مختلف مخصوصا مایعات را اندازه گیری می کنند.
ORP Sensor
برای آشنایی با این سنسور ابتدا با مفهوم ORP آشنا می شویم. ORP عبارتست از شاخص پتانسیل اکسایش و کاهش (Oxidation Reduction Potential). بطور کلی با اندازه گیری میزان ORP میزان پتانسیل احیای اکسیژن یا در واقع توانایی آب را در اکسید و یا احیا سم ها مشخص می شود.
کلر و ازن نمونه های از مواد اکسید کننده هستند که این مواد با جذب الکترون مولکول سایر مواد اطراف خود، آنها را غیرفعال می کنند. به طور کلی در یک واکنش اکسیداسیون، ماده اکسید کننده (به عنوان مثال کلر) الکترون دریافت کرده و ماده اکسید شده الکترون خود را از دست می دهد. با استفاده از سنسور ORP مواد اکسید کننده مقدار میلی ولت مثبت را در سنسور نشان داده و برعکس، مواد کاهنده (اکسید شونده) مقدار منفی را در دستگاه ثبت می نمایند. در صوری که این مقادیر، یعنی مقدار مواد اکسید کننده و آلاینده ها در آب دقیقاً با هم برابر باشند، مقدار ORP صفر خواهد بود و بدین ترتیب با استفاده از این سنسور میزان کلر موجود در آب محاسبه می شود، اما باید درنظر داشته باشیم که تناسب کلر و ORP خیلی متناسب با مقدار pH است.
EC Sensor
از هدایت الکتریکی (یا رسانایی الکتریکی یا کنداکتیویتی) به عنوان یکی از معیارهای تعیین کیفیت آب در نظر می آید و این مقدار توسط سنسوری به نام EC متر یا آنالایزر EC یا سنسور رسانایی الکتریکی سنج اندازه گیری می شود.
اما چگونه می شود میزان سختی آب را با سنسور رسانایی الکتریکی سنجید؟ برای جواب به این سوال باید ذکر کرد که میزان هدایت الکتریکی رابطه مستقیمی با TDS آب دارد که این رابطه در آب خالص به صورت EC=2TDS می باشد. بنابراین ما می توانیم با استفاده از سنسور ECمیزان مواد معدنی، آلی ، نمک و یا به طور کلی ناخالصی های موجود در آب را اندازه گیری کنیم اما در صورتی که میزان ناخالصی ها موجود در آب زیاد شود، باعث می شود که یون ها بر روی حرکت یکدیگر اثر منفی بگذارند و در این صورت دیگر هدایت الکتریکی محلول با TDS رابطه خطی نخواهد داشت و میزان ضریب این رابطه با توجه به نوع آب متفاوت خواهد بود.
این رابطه برای بسیاری از آبهای شهری به صورت TDS=0.55 EC است اما به طور کلی برای انجام بیشتر محاسبات به صورت تقریبی ضریب برابر با ۰٫۶۷ در نظر گرفته می شود که ضریب TDS با ppm و ضریب هدایت الکتریکی با میکرو زیمنس بر سانتیمتر بیان می شود.
Level switch
با استفاده از این سنسور می توان ارتفاع مایعات یا محتوای مخازن را سنجید و با قطع و وصل کردن جریان ورودی و خروجی مواد به محیط مخزن، میزان این مواد را کنترل کرد. این سوئیچ انواع مختلفی دارند، از جمله :
Fluorometer Sensor
این سنسورها عموما برای اندازه گیری کلروفیل موجود در آب اندازه گیری می شود. سبزینه یا کلروفیل در اکثر گیاهان، خزه ها و جلبک ها یافت می شود که ماده ای شیمیایی است که تقریبا در برگ و ساقه تمام گیاهان وجود دارد و باعث به وجود آمدن رنگ سبز در آنها می شود و گیاهان برای ساختن غذای خود به کلروفیل نیاز دارند.
این سنسور به کمک خاصیت فلوئورسانس میزان کلروفیل را اندازه گیری می کند. فلورسانس زمانی اتفاق می افتد که الکترون های یک شی در یک طول موج از نور برانگیخته می شوند و سپس بلافاصله در طول موج متفاوت نور را منتشر می کنند. تمام اشیاء فلورسنت دارای “امضای” خاص خود از فلورسانس هستند ، به این معنی که آنها طول موج خاصی را جذب می کنند و در طول موج متفاوت ، اما قابل پیش بینی نور ساطع می کنند. به عنوان مثال ، هنگامی که کلروفیل در معرض نور آبی قرار دارد ، با طول موج قرمز نور فلورسانس میکند.
با دانستن مقدار کلروفیل می توانیم به مقدار لازم به آب مواد ضدعفونی کننده اضافه کنیم.
Corrosion Sensor
برای اندازه گیری میزان خوردگی در یک سیستم انتقال آب از یکی از روش های زیر استفاده می شود:
الف) کوپن خوردگی Corrosion coupon
کوپن های خوردگی از ابزارهای کارآمد با هزینه معقول به منظور نظارت بر خوردگی هستند .
کوپن ها در شکل های مختلفی بهصورت نـواری و دیسکی و… و جنسهای مختلف تولید می شوند .
این کوپن ها را می توان پس از نصب روی پایه نگهدانده، درون لوله یا مخزن قرار داد .
این کوپن خوردگی می تواند جزئیات انواع مختلف خوردگی را بررسی کند.
ب) پراب مقاومت الکتریکی Electrical Resistance (ER) Probe و یا پراب مقاومت پلاریزسیون خطی Linear Polarization Resistance (LPR) Probe
این سنسورها یا در واقع پراب ها اساساً “کوپن های اتوماتیک” اشتراکات فراوانی با کوپن های خوردگی دارند.
از سریع ترین ابزارهای موجود برای تعیین نرخ خوردگی داخلی لوله ها و مخازن می توان پراب خوردگی مقاومت الکتریکی و پراب مقاومت پلاریزیسیون خطی را نام برد. این نوع پروب ها نرخ خوردگی را بر اساس تغییرات مقاومت الکتریکی و یا مقاومت پلاریزسیون خطی المان (در معرض سیال) نسبت به المان مرجع (که در داخل پراب مانت شده و تماسی با سیال ندارد) اندازه گیری می کنند. این نوع پراب ها نسبت به کوپن ها دارای قابلیت انجام بیشتر و همینطور ساده تر اندازه گیری خوردگی را دارا می باشد.
برای بهره وری بهتر برای سیستم های تزریق مواد شیمیایی از کوپن های خوردگی و پراب ها به طور همزمان استفاده می شود . به این مجموعه سیستم Corrosion Rack with Probe & Coupons گفته می شود. این سیستم به طور استاندارد دارای ۲ پورت نصب برای کوپن های خوردگی و ۲ پورت نصب برای پراب ها می باشد.