با توجه به این که طراحی تخصصی فونداسیون تاور کرین تأثیر عمدهای روی ایمنی کلی سازه میگذارد، لازم است نگاه ویژهای نسبت به استاندارد بودن روند طراحی صورت گیرد. توجه داشته باشید که عملکرد کرین طی پروژه وابسته به عوامل مختلفی از جمله مدل و روشی است که به کمک آن، کرین روی فونداسیون سوار میشود.
برای دست یافتن به عملکرد استاندارد، مهندسین باید به خوبی بدانند که چطور طرح ایمن و حساب شده را برای فونداسیون در نظر بگیرند. این امر نیازمند مهارت و دانش به خصوصی بوده که اصلیترین آن شناخت کامل بدنه کرین است. به طور کلی، برای سوار کردن یک کرین روی فونداسیون، باید ساقهای دکل آن را با ساختار فونداسیون پیوند داد و هماهنگ کرد.
چطور طراحی فونداسیون تاور کرین را آغاز کنیم؟
برای شروع طراحی فونداسیون تاور کرین، مهندسین باید جمعآوری تمام دادههای ضروری مرتبط با طرح را در اولویت خود قرار دهند. همچنین لازم است آن دسته از مشخصات مدل کرین را شناسایی کنند که روی فرآیند ساخت و ساز و روندهای تکنیکال پروژه تأثیر میگذارد.
با توجه به تأثیرگذاری عمده مدل کرین روی فونداسیون آن، بهتر است قبل از شروع هر کاری درباره اطلاعاتی که جمعآوری کردهاید، اطمینان حاصل کنید. به اقداماتی که جهت اطمینان از دادههای طراحی انجام میشوند، verification میگویند. با استناد به این اطلاعات میتوانید دادههای مهمی همچون طول بازوهای جرثقیل، ابعاد ساقها، فاصلهگذاریها، ارتفاع جرثقیل و از همه مهمتر تخصیص بار به جرثقیل و چگونگی واکنش پایههای آن را به دست آورید.
واکنش پایههای جرثقیل
زمانی که در تجزیه و تحلیلهای مرتبط با طراحی فونداسیون تاور کرین واکنش پایههای جرثقیل بررسی میشود، مهندس طراح عمدتاً دو حالت را در نظر میگیرد. حالت اول شکلی است که در آن جرثقیل حداکثر توان خود را به کار میگیرد و یا به طور کلی از سرویس خارج میشود.
بررسی واکنش پایههای جرثقیل
واکنش پایهها شامل اطلاعات جرثقیل در حالت دوران (Mt) بوده که در فرمت طراحی در جهتهای X و Y، نیروهای افقی (Hx و Hy) و نیروهای عمودی (V) است. توجه داشته باشید که واکنش پایههای جرثقیل وابسته به این است که روی فونداسیون تاور کرین سوار شده باشد یا بلوکهای بالاست برای تعادل آن به کار گرفته شده باشند.
تخصیص بار به جرثقیل
در محاسبات مرتبط با تخصیص بار لازم است واکنش پایههای کرین را مد نظر قرار دهید. این واکنشها باید در تمام اوقات رعایت شوند، چه زمانی که جرثقیل در حالت استراحت قرار میگیرد و چه در زمانی که مشغول به کار است. تخصیص بار باید براساس شکل زیر در جهتهای مورب و عمود انجام شود.
موقعیتهایی که واکنشها بر آنها وارد میشوند؛ باید در تمامی جهات ممکن، به خصوص در زاویه چهل و پنج درجه مورد بررسی قرار بگیرند. برای داشتن واکنش درست در برابر بحران، بار وارده به جرثقیل باید به طور مداوم مورد بررسی قرار بگیرد.
حین طراحی فونداسیون تاور کرین لازم است شماتیک کلی آن را مانند یک جرثقیل ایستاده در نظر بگیرید. این امر بدان منظور انجام میشود که فونداسیون بتواند تمامی تنشهای وارده به جرثقیل را به خودی خود تحمل کند. طراح میتواند هر کدام از مدلهای فونداسیون را انتخاب کرده به صورت حساب شده آن را برای طراحی تحمل جرثقیل بهینه کند.
طراحی اصولی فونداسیون تاور کرین
با این حال، رایجترین شکل طراحی فونداسیون برای تحمل کرین مدل “isolated footing” است. مدل فونداسیون “pile cap” نیز یکی دیگر از اشکال رایج فونداسیون است که میتوان بسته به نوع خاک محل از آن برای استوار نگه داشتن جرثقیل استفاده کرد. در برخی از موارد، ساقهای جرثقیل در امتداد raftهای فونداسیون قرار میگیرند. فارغ از این که چه مدلی از فونداسیون را برای استوار نگه داشتن کرین انتخاب میکنید، لازم است موارد زیر را در بهینهسازی شکل طراحی خود رعایت کنید.
بررسی pull out
برای نصب پایههای جرثقیل باید از دکل جرثقیل استفاده کرد که پیشتر به چهار پایک مجهز شده است و به عنوان یک قلاب عمل میکند. در نتیجه این امر نیرویی کششی به وجود میآید و دستگاه تحت بارهای کششی قرار میگیرد. در این راستا، یک طرح pull out بتنی باید بتواند تمامی فشار وارده را مهار کند.
برای جلوگیری از وارد آمدن تنش به سازه یا قیچی شدن سازه لازم است ملاحظات خاصی را حین بررسی pull out در نظر گرفت. این ملاحظات را که براساس نوع و مدل فونداسیون تاور کرین تعیین میشوند، میتوانید در منابع مختلف مطالعه کنید.
بررسی punching shear
نیروی فشار ناشی از بار عمودی و تحمل لنگر نیز باید مطابق با اطلاعات ذکر شده در منابع معتبر بررسی و طراحی شود. ضخامت فونداسیون باید به اندازهای باشد که در برابر فشار ضربهای از خود مقاومت کافی نشان دهد.
بررسی عرض crack
بررسی عرض crack برای جلوگیری از بروز فاجعه حین فشار هیدرواستاتیکی ضروری است. فرآیندهای ساخت و ساز همگام با فرآیندهای آبگیری یا dewatering انجام میشوند. با این حال بررسی عرض crack در طراحی فونداسیون تاور کرین برای زمانی که شاید dewatering به درستی انجام نگیرد، ضروری است.
طراح باید بتواند به کمک اطلاعات به دست آمده از عرض crack و پیادهسازی آنها در فرمت X و Y، از آنها برای مقاومسازی سطوح بالا و پایین فونداسیون استفاده کند. براساس اکثر منابع، عرض crack مجاز برای بالا و پایین فونداسیونها معادل ۰٫۳ میلیمتر است.
حرف آخر
یک جمله معروف وجود دارد که میگوید “اول ایمنی و بعد کار”. فرآیند ایمنسازی یک سازه درست از زمانی آغاز میشود که مهندسین طراح شروع به برنامهریزی ساخت آن میکنند. طبیعتاً، چنانچه فرآیند ساخت براساس استانداردهای ایمنی انجام نگیرد، نتیجه نهایی ساخت و ساز نیز از نظر ایمنی چندان مناسب نخواهد بود.
این موضوع در کنار خطرناک بودن فرآیندهای ساخت و ساز غیرایمن، به خوبی اهمیت اصولی همچون طراحی صحیح فونداسیون تاور کرین را نشان میدهد. شما میتوانید برای طراحی اصولی فونداسیونهای تاور کرین به منابع جامع مراجعه کرده و در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید.
خرید، فروش و اجاره آسانسور کارگاهی تاور کرین – اورهال تاور کرین – اینورتر کردن تاور کرین – نصب و پیادهسازی تاور کرین – قطعات تاور کرین – ایمنی تاور کرین – انتخاب تاور کرین – تاور کرین – تاریخچه تاور کرین – اجزای تاور کرین – تاورکرین – تاورکرین و صنعت ساختمانسازی – تاور کرین و صنعت ساختمان – پایه تثبیت تاورکرین –اجاره تاور کرین – مهمترین قطعات تاور کرین – خرید و فروش تاور کرین دست دوم– نکات مهم در اورهال تاور کرین – اجزای اصلی تاور کرین – آلیماک – تاور کرین چیست؟ – تاور کرین